CMS или ръчно писана система за онлайн магазин да изберем

зВариантите за изграждане на онлайн магазин са два – чрез готова система или писане от нулата. Мненията, които може да срещнете по този въпрос са разнопосочни. Според някои „гурута“ е много по-добре онлайн магазинът да бъде изграден от нищото. Те аргументират мнението си с това, че по този начин се ограничават до минимум евентуалните „пробойни в готовите системи“, които могат да станат лесна мишена за хакерите. Другото предимство, което изтъкват е това, че ръчно писаният код може да понесе много по-сериозен натоварвания сравнение с безплатните платформи.

Не оставяйте обаче, с впечатлението, че готовите платформи не стават за нищо и са пълни с бъгове. Това в никакъв случай не е така. Open Cart и Summer Cart предлагат изключително добри възможности за създаване и развиване на добър онлайн магазин. Поне половината от онлайн магазините в България са изработени на базата на тези платформи + няколко модула, дизайн и ръчна преработка. В това число попадат дори големите играчи на пазара, които регистрират хиляди уникални посещения на ден.

В интерес на истината обаче, едва ли ще срещнете уебмастър, който ще ви заяви, че CMS платформите са по-добри от ръчно писаните системи. Разликата идва в цената. Създаването на онлайн магазин от нулата изисква много усилия и време и поради това често цените на подобни проекти започват от пет цифрени суми. Няма смисъл да инвестирате ХХ ХХХ лева за малък онлайн магазин, който ще прави не повече от 1-2 000 посещения на ден, например.

Така че, ако може да обобщим, то ще ви посъветваме следното – ако става дума за малък или среден бизнес, то изберете готовата платформа. С няколко модула и лека преработка може да се постигнат отлични резултати. Ръчно писаните системи са за големите играчи в бизнеса, които както вече споменахме правят по 20-50-100 000 уникални на ден и регистрират сериозно количество продажби на ден или в месеца.

Също така трябва да се отбележи, че е от изключително голямо значение да попаднете на истински професионалисти, които си разбират работата. В противен случай е възможно крайният резултат, без значение дали сте избрали „ръчно писана система“ или готова платформа, да се окаже пълен боклук. Затова внимателно подбирайте фирмите или т.нар. фрийлансъри, на които бихте възложили изработка на онлайн магазин.

Ние от wiseweb.org също предлагаме, както къстъм решения така и неща изградени посредством CMS платформи. Ако имате въпроси, можете спокойно да ни пишете чрез контактната форма или да ползвате посочения телефон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *