Мобилни приложения – бъдещето или излишен лукс?

1В днешно време всеки човек, който е в „крак с модата“ има личен смартфон, таблет или и двете. Ако се огледате ще забележите, че поне един от хората около вас си „ровичка нещо в телефона“, а понякога са и много повече. Вероятно на „обикновените хора“ това няма да им направи впечатление, но със сигурност ще породи въпроси в главата на „уебмастъра“. Той ще се замисли дали не е крайно време да навлезе в света на „Андроид и iOs” операционните системи или най-малкото да пригоди уеб сайта си за мобилните устройства, като го направи „responsive”.

Ако трябва да погледнем в обозримо бъдеще, то със сигурност няма как да не забележим, че мобилните устройства стават неделима част от ежедневието на хората – било то за работа, забавление или нещо друго. Самият факт, че някои приложения имат по няколко милиона изтегления е красноречив! От своя страна пък разработчиците на Гугъл ни информират, че близо ¼ от търсенията идват от мобилните устройства, поради което е твърде вероятно да бъде променен алгоритъма на търсачката, за да улесни използващите Андроид и iOs операционни системи. Най-малкото сайтове, които не разполагат с мобилни версии и responsive дизайн, ще се класират доста по-слабо от своите конкуренти, които са помислили за това.

Щом гигант като Гугъл се съобразява с трафика идващ от мобилните устройства и планира да извърши основни промени в системата, за да подобри работата си в тази насока, то сами може да си отговорите на въпроса дали вашият сайт има нужда от създаване на responsive дизайн или специално мобилно приложение.

В случая сами решавате кое да изберете – специално приложение или промяна в дизайна, а защо не и двете. Като специалисти в сферата на уеб услугите, ще отбележим, че интегрирането на „риспонсив дизайн“ е значително по-лесно и евтино, отколкото писането на приложение за Андроид или iOs. И двата варианта си имат своите плюсове и минуси, като за по-детайлна информация по въпроса може да си уговорите консултация на място в офиса ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *