Коя е най-добрата готова система за изработка на сайт?

1Скъпи читатели, понеже авторът на този материал си обеща неотдавна да бъде честен с вас във всяка статия, трябва да признае, всъщност това е негово морално задължение, че е пристрастен! Защото той е сред преводачите на българската езикова версия на втората най-разпространена готова система за разработване на уебсайтове в глобален мащаб, а именно – Joomla! Ала все пак, по негово мнение, тя се нарежда сред двете най-добри готови системи за направа на уебсайтове. В този материал ще спорят Joomla! & WordPress. Пригответе се – ще бъде тежко. Започва първи рунд!

 

Каква е силата на WordPress?

Да кажа накратко – тази система е елегантна и изключително удобна за ползване. Простичка и лесна е, не са необходими никакви задълбочени технически познания, за да се настрои и да се работи с нея ежедневно.

 

Макар да е специализирана за блогове, WordPress се използва за направа на всякакви уебсайтове – корпоративни, фирмени, онлайн магазини и прочие. Защото тя е мощна! Особено ми харесва възможността за автоматично запазване на чернови, както и автоматизираното обновление. Освен това редица софтуерни фирми я поддържат, разработвайки безплатни, та и платени приложения и дизайни за нея. Тъй че поддръжката й е огромна.

 

Да видим сега прекият й конкурент.

 

Joomla – предимства

Думата Joomla, преведена от суахили, означава “всички заедно”. През тази година, а именно 2015 г., системата навърши 10 години. Тя е много сериозна платформа и е замислена като такава – не е тясно специализирана! Джумла се справя еднакво добре както при разработката и мениджмънта на онлайн магазини, така и на уеб списания, журнали, блогове и прочие.

 

В официалния портал на системата са събрани над 11 000 приложения, някои от тях безплатни, други – платени. Разбира се, Джумла би могла да се разшири до безкрай по софтуерните си възможности, стига да имате времето и желанието.

 

Коя система е по-добра?

Не мога да наредя твърдо на първо място нито едната, нито другата. И двете са много добри. Тук спокойно бихте могли да изберете и по симпатии, като имате предвид един “дребен” детайл:

 

Инсталацията по подразбиране на WordPress е по-изчистена, по-лека, с по-слаби софтуерни възможности от тези на Джумла, но пък е по-лесна за управление.

 

Joomla, освен че предлага разширен достъп и пълен контрол над всеки елемент в сайта, има вградена мултиезичност, компресиране, кеширане и редица други параметри, които лично аз много харесвам. От 15-те ми сайта 14 са на Joomla, така съм избрал, така съм решил. Не ви съветвам да постъпите като мен – която и система да изберете, няма да сбъркате, страхотни са!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *