Как да напишем качествена СЕО статия

seoВ „уебмастърските среди“ статиите се разделят на различни видове – friendly, content, SEO и много други, които се използват по различен начин, за да изпълнят крайната цел – излизане на по-предно място в търсачката. В очите на обикновеният потребител вероятно всеки един материал изглежда като „поредната статия за деня“, но всъщност това съвсем не е така.

Набитото око на „уебмастърът“ веднага ще забележи разликите и „задкулисните цели“, които са гарнирани с думи, а именно – болднатият текст, хипервръзките, повтарянето на избрани фрази, вмъкването на ключови думи на определени места и ред други тънкости, които не са предназначени за вас, а за т.нар. „ботове“, които обхождат сайта и го индексират в търсачката.

Общо взето това представлява една СЕО статия, но след всеки ъпдейт на Гугъл правилата се променят и критериите се повишават значително. Преди време беше значително по-лесно да изкараш сайта си на първа страница в търсачката – бухаш статии с наситени ключови думи и ги споделяш в т.нар. социални мрежи, директории и каталози, а ако си докараш и няколкостотин линка от сайтове с добър PR, то успехът ти е гарантиран.

В момента обаче, „играем по правилата на Пандата и Тигъра“ и нещата стоят много по-сложно от преди. Сега се търсят качествени СЕО статии, които не само, че трябва да бъдат написани спрямо правилата, но и да бъдат достатъчно увлекателни и полезни за обикновения потребител. Може да се каже, че сега принципът на работа на търсачките е насочен много повече към хората и техните интереси, отколкото към машините. Разбира се, че никой не може да ви каже със 100 %-ва точност какъв е алгоритъм на Гугъл и какво точно трябва да направиш или да не направиш, за да излезеш на първо място, но има определени тенденции, които се забелязват и доказват от СЕО гурутата чрез своите експерименти.

Много от тях показват, че Гугъл обръща все по-голямо внимание на качественото съдържание за сметка на количественото. Така че, трябва да се съобразите с този факт. За целта уебмастърите са се обединили към следните критерии, които ни показват как трябва да изглежда една добре написана СЕО статия:

–  Дългите и смислени текстове се класират все по-добре в търсачката. Затова, ако трябва да се конкретизираме с цифри, то една статия трябва да бъде минимум 400+ думи.

–   Постарайте се да поднесете статията по най-добрия начин на вашите потребители. Гарнирайте я със снимки, видеа, цитати или връзки към други авторитетни сайтове, които да допълнят темата. Това ще се хареса на Гугъл.

– Ключовата дума трябва да присъства поне 2-3 пъти в текста, но не натрапчиво. По възможност е добре да бъде вкарана поне един път в началото на текста.

–  Не забравяйте да вкарате ключовата дума в заглавията, мета таговете, описанията и снимките. Те също играят важна роля при индексирането на сайта.

Съветваме ви, ако използвате WordPress или друга „готова система“ да си инсталирате някой от прилежащите СЕО плъгини, които ще ви покажат до каква степен сте се справили с „оптимизирането“ на статията и евентуално какво трябва да коригирате, за да се надявате на добро индексиране от търсачките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *