Използвайте Фейсбук за по-добра SEO оптимизация

fМоже да звучи налудничаво, но е доказано, че Фейсбук и останалите социални мрежи могат да окажат съществена роля за определяне на мястото, на което ще попаднете в страниците на Гугъл. Всеизвестен факт е, че двете компании се ненавиждат, но е още по-ясно, че една без друга не могат. Опитът на Гугъл да създаде собствена социална мрежа, която да измести Фейсбук, се оказа неуспешен и към този момент не се вижда на хоризонта кой може да измести „рожбата на Марк Зукърбърг“ от върха.

Да се върнем обаче, на въпроса каква роля играе Фейсбук при SEO оптимизацията. Наскоро беше проведен експеримент между два сайта, за които е избрана една и съща on page и of page стратегия. Извършен беше абсолютно един и същ линкбилдинг, а „налятото“ количество статии в тях отново беше еднакво. Единствената разлика беше, че единият сайт имаше 10 000 последователи във Фейсбук, а другият едва 100. Именно от там дойде разликата. Гугъл получаваше много повече социални сигнали от Фейсбук за единият сайт и много по-малко за другия. Логичното се случи и сайтът с по-силно присъствие в социалната мрежа се класира по-добре от своя конкурент.

Но не само харесванията във Фейсбук имат значение. Може да се каже, че споделянията оказват много по-голям ефект върху SEO оптимизацията. Това е така, защото с всяко едно ново споделяне се увеличава броят на хората, до които достига линкът, а по този начин нарастват и посещенията, които от своя страна оказват съществено влияние за търсачките.

Така че, не бива да пренебрегвате Фейсбук като инструмент за по-добро място в серпа. Превърнете страницата си в социалната мрежа като отличен източник на безплатен и гарантиран трафик. Използвайте я правилно и бъдете сигурни, че резултатите ще дойдат. Паралелно с това може да си изградите и разпознаваем бранд в социалната мрежа, който ще ви помогне да се наложите още по-добре дори в офлайн средите, а това няма как да не окаже влияние и върху търсачките!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *