Екстра или необходимост, е мобилната версия за сайта?

ideaПреди около десетина години и дума не можеше да става за мобилна версия на уебсайт – всъщност на никой през далечната 2005 година не му беше хрумнало, че уеб-базирани проекти биха могли да се отварят чрез смартфон, таблети и други преносими устройства. Все пак, за да бъда коректен, подобни устройства все още нямаше – не и за широка употреба.

 

Всичко се промени след представянето на първия iPhone. Тогава на телефоните започна да се гледа по друг начин.

 

В наши дни, през 2015 година, почти всеки човек притежава смартфон, а тези, които все още нямат – забързват “крачки”, че да си купят, за да не изостават.

 

Много е удобно да ползваш смартфон за сърфиране – от всяка точка на страната би могъл да си пишеш с близките си или пък да провериш цените на местните хотели, да се информираш за разписанието на градския транспорт, да прочетеш важна новина и така нататък. Да, по-удобно е от лаптопите, защото те, дори и най-преносимите лаптопи, заемат много повече място. А смартфонът – слагаш го в джоба и си готов за пътешествие.

 

И тъй стигаме до заключението, че уебсайтовете, които нямат мобилна версия, губят клиенти. Защо е така? Ще обясня.

 

За по-прозорливите от вас вероятно вече е очевидно. Как да сърфира удобно посетителят в уебсайта ви, когато вие не сте му предоставили необходимите условия? Поканили сте го в дома си, а вместо да го настаните удобно на канапето, “насилили” сте го през цялото си гостуване да стои прав.

 

Ако продуктът или услугата, която предлагате в уебсайта си е уникална, рядка и интересна, човекът вероятно пак ще я разгледа и купи, но ще остане с лош вкус в устата. Вие ще го загубите в първия ден, в който се появи ваш пряк конкурент, разполагащ с по-удобен уебсайт, разработен с мисъл за посетителите, за клиентите!

 

Стана ли ясно вече? Мобилната версия е направо задължителна. И сега ще ви заведа в три нейни разновидности:

  • Респонсив дизайн – той се адаптира съобразно големината на екрана на вашето устройство.
  • Адаптивен дизайн – допълнение към респонсив дизайна, разработено специфично за някои модели смартфони, браузъри, операционни системи, езици и региони.
  • Приложение за iOS, Windows или Android – възможност да инсталирате приложения в смартфона си, с което да четете последните новини в уебсайта.

Аз препоръчвам съчетаването на Адаптивен дизайн с приложение. Но моля не задължавайте потребителите си да инсталират приложението, както правят някои фирми, защото потребителят остава с неприятно усещане.
Искате ли други аргументи? Имате ли въпроси? Очакваме ви в коментарите!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *